Restschuld moet je aanpakken

Hoewel de huizenprijzen een gezonde ontwikkeling vertonen, staan er nog altijd veel woningen ‘onder water’. Toch hoeft ook dit geen probleem te zijn, ook niet wanneer u eigenlijk zou willen verhuizen. De site wijzeringeldzaken.nl geeft tips.

 

 

 

De door de overheid geïnitieerde site helpt om op allerlei terreinen persoonlijke financiën onder controle te houden. Heel handig zijn de tips voor die situaties wanneer je hypotheek hoger is dan de waarde van je huis.

Met stip op 1 staat ‘praat met je bank’. Hoe eerder je een restschuldsituatie met de bank bespreekt, hoe meer hulp je kunt verwachten. Bij sommige banken is het zelfs verplicht om zo snel mogelijk aan te kloppen. Het zou zelfs kunnen zijn dat je je huis helemaal niet mág verkopen van je bank wanneer geld om de restschuld op te vangen ontbreekt. Overleg daarom altijd met je bank om je mogelijkheden te ontdekken.<br><br>Aflossen is een tweede punt. Spaargeld, geld in beleggingen en spaarproducten zoals een kapitaalverzekering of bankspaargelden. Vaak kun je dit geld, ook al staat het vast, vrijmaken voor hypotheek of huis. Je financieel adviseur kan je hier alles over vertellen.

Derde mogelijk is het meefinancieren van de restschuld bij een nieuwe hypotheek. Let op dat er een maximum is aan het bedrag dat je kunt lenen, afhankelijk van je inkomen. Niet alle banken ondersteunen deze mogelijkheid, vraag dit na bij je eigen bank.

Een vierde optie is het aangaan van een persoonlijke lening, maar hierbij is het wel van belang om rentepercentages te bekijken. Die liggen vaak hoger dan bij een hypotheek. Goed advies is hierbij van belang. Deze restschuldlening is aftrekbaar voor je belastingaangifte wanneer de lening is aangegaan tussen 29 oktober 2012 en 31 december 2017 en dit wordt gemeld bij de belastingaangifte. Je (belasting)adviseur kan je hier vanzelfsprekend meer over vertellen.

Tot slot: kijk je ouders een lief aan. Zij mogen ruim een halve ton schenken, mits dit wordt besteed aan een eigen woning. Restschulden vallen hier ook onder. Mogelijk keert in 2017 de vrijstellingsregeling terug die eerder ook al schenkingen tot een ton toestond. Volgens de Vereniging Eigen Huis heeft staatssecretaris Wiebes (Financiën) dit voorstel gedaan in zijn belastingplannen.

Verkoper van Middelveld 122
8

Duidelijkheid bij vragen. Vlotte administratie. Perfecte directe afhandeling. Deze makelaar heeft goed onderhandeld met koper. Makelaar heeft er zoveel mogelijk uit weten te halen voor verkoper. Verkoper wordt over alles direct geinformeerd door de makelaar. De afrondingsnota van de makelaar bij verkoop van het huis, kwam wel heel erg vroeg!

E. de Bie
10

Een zeer prettige makelaar , was zeer duidelijk met informatie. Ook de onderhandelingen lipen correct.

Ron Hoogervorst
7

Tot nu toe zijn alle gemaakte afspraken nagekomen en dat is voor mij erg belangrijk.

Lees meer
Terug
Recent bekeken