Duurder, korter, meer: huizenmarkt groeit door

In het tweede kwartaal van 2016 werden er veel meer huizen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Bovendien zijn de huizen in prijs gestegen en staan ze minder lang te koop. Downside: minder keuze en soms flink hoge prijzen.

In het tweede kwartaal van 2016 werden er veel meer huizen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Bovendien zijn de huizen in prijs gestegen en staan ze minder lang te koop. Downside: minder keuze en soms flink hoge prijzen.

De een zegt dat de markt op stoom ligt, de ander noemt het al droogkoken: het aanbod wordt steeds minder, waardoor je je voorkeuren moet bijstellen. In het tweede kwartaal van dit jaar kon een koper nog maar kiezen uit krap acht woningen tegen elf een jaar daarvoor. Ook in grote steden zoals Amsterdam is de krimpende keuzevrijheid merkbaar. Zo meldt Het Parool dat het aanbod in Amsterdam ongekend laag is. Volgens een publicatie van het blad, op basis van NVM-cijfers, stonden er in het tweede kwartaal van dit jaar slechts 2.417 huizen te koop tegen 4.485 in dezelfde periode in 2015 en 6.241 in 2014. In heel Nederland is deze zelfde trend waarneembaar: halverwege het tweede kwartaal hadden de NVM-makelaars 111.498 woningen in hun aanbod (145 duizend inclusief niet-NVM-makelaars) 21 procent minder dan een jaar eerder. 

Daarom steeg de gemiddelde koopprijs in Amsterdam het afgelopen kwartaal tot boven de drie ton. Tegen een gemiddelde woningprijs van 234 duizend euro in het hele land. In heel Nederland komt de gemiddelde prijsstijging uit op 5,6 procent en in Amsterdam is dit ruim zestien procent t.o.v. 2015. De krapte op markten zoals in Amsterdam, Utrecht en Groningen leiden immers tot overbieden: volgens de NVM stijgt een bod al snel zo’n kwart tot een derde boven de vraagprijs uit.

Goed nieuws is daarentegen dat de huizen minder lang te koop staan. Gemiddeld hangt of staat het Te Koop-bordje zo’n 305 dagen in het zicht. Dit betekent een afname binnen een jaar van zo’n dertien procent. Toch is er nog een grote groep huizen die maar niet van het Te Koop-bordje afkomt: 43 procent van de woningen staat al langer dan een jaar te koop, bij bijna twintig procent is dit zelfs meer dan drie jaar. 

E. de Bie
10

Een zeer prettige makelaar , was zeer duidelijk met informatie. Ook de onderhandelingen lipen correct.

Iris van Gelder
9

Prettig gehandeld

Peter van den Berg
7

Helaas nog geen bezichtiging na een jaar, ik stel het idee over woningruil op prijs

Lees meer
Terug
Recent bekeken